sobota, 24 września 2011

W czym pijemy alkohol ?

Alkohole pijemy z kieliszka. Wszystko pięknie, ale który kieliszek do którego napoju? Urządzając imprezę albo przyjmując zaproszenie na eleganckie przyjęcie warto wiedzieć, jak i w czym powinno się podawać alkohol.
Pierwszy w kolejce jest aperitif, podawany na pobudzenie apetytu.

Możemy go podawać w kieliszkach do koktajli, szklankach, ale najczęściej nalewamy go do lampek do wina deserowego. Wino białe przed podaniem powinno być dobrze schłodzone. Lampkę napełniamy najwyżej do połowy. Inaczej jest z winem czerwonym. Same lampki mają większą czaszę, a i wina nalewamy więcej, bo ¾ kieliszka. Wino czerwone również chłodzimy, ale nieco mniej niż wino białe.

Koktajle podajemy w kieliszkach o kształcie rozszerzającego się ku górze stożka. Koktajle przyozdabiamy owocami. Podobne do kieliszków koktajlowych są szampanki, ale coraz częściej do bąbelkowego alkoholu stosuje się inny kształt lampek. Szampana najlepiej podawać w kieliszkach wysokich i wąskich, lekko rozszerzających się na górze.

Likiery podajemy w małych kieliszkach zbliżonych wyglądem do kieliszków do wódki. Koniak i brandy nalewamy do średniej wielkości, bardzo pękatych lampek. Oba te alkohole bardzo lubią ciepło, dlatego aby dodatkowo ogrzać napój, lampkę trzymamy za czaszę, a nie za nóżkę jak w przypadku niemal wszystkich innych kieliszków.

Whisky podaje się w prostych szklankach w kształcie walca, zwykle z grubym dnem. Whisky nie rozcieńcza się żadnym innym napojem, ale za to podaje się z lodem. Drinki z samych alkoholi pijemy w kieliszkach na krótkiej nóżce i o rozszerzającej się czaszy. Drinki, w których oprócz alkoholu są też napoje gazowane albo soki serwujemy w długich, prostych szklankach. Alkohol podawany na gorąco najlepiej będzie wyglądał w szklankach z uszkiem.

Artykuł z serwisu Airstar.plDarmowe artykuły do przedruku
Autor: housecore

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz