czwartek, 15 września 2011

Bourbon -whiskey z Kentucky

bourbon - whiskey (w spolszczonej wersji, po prostu burbon) to destylat tworzony przede wszystkim na bazie kukurydzy, której w oryginalnym trunku powinno być 51%. Reszta, to dodatki innych zbóż, takich jak pszenica, żyto czy słód jęczmienny, a nawet ziemniaki. Warto kupować amerykańskie bourbony, ponieważ w 1964 roku wprowadzono tam pewne obostrzenia dotyczące produkcji tego alkoholu, jak chociażby obowiązek użycia tylko i wyłącznie naturalnych składników. Nazwa bourbon pochodzi od hrabstwa w stanie Kentucky. Stan ten, co ciekawe, pozwala na używanie nazwy bourbon każdej whiskey, która leżakuje przynajmniej przez rok w tym stanie i wyłącznie w nowych, opalanych, dębowych beczkach.

Po zakończonym procesie leżakowania burbon wylewany jest z beczek, rozcieńczany wodą do alkoholu o mocy co najmniej 40%, a następnie rozlewany do butelek. Większość burbonów zawiera właśnie 40% czystego alkoholu. Innymi często spotykanymi burbonami są te o mocach: 43%, 45%, 47%, 50% oraz 53,5%. Spotkać również można zawierające do 75,5% alkoholu. Niektóre z nich są rozlewane prosto z beczek (bez rozcieńczania wodą). Do sprzedaży dopuszczony jest również burbon zawierający mniej niż 40% alkoholu. Musi on jednak być oznaczony jako rozcieńczony burbon ("diluted bourbon").


Bourbon może być podpisany jako bourbon straight whiskey, straight wheat whiskey, corny whisky, Tennessee whisky, corn whiskey czy American Blended whiskey. Natomiast spośród najbardziej popularnych marek bourbonu można wyróżnić takie jak: Jim Beam, Maker's Mark, Wild Turkey, Jack Daniel czy Buffalo Trace.

Podawanie burbonu, jako iż jest to rodzaj whisky, nie różni się zbytnio od klasycznej „szkockiej”. Najczęściej jest to czysty alkohol z kilkoma kostkami lodu, można także rozcieńczać delikatnie z dobrej jakości wodą mineralną lub coca-colą, bądź jak kto woli w formie drinka.

przepis na drinka np. "Manhattan"

wódka gorzka
burbon
wermut wytrawny  1 : 2,5 : 1

Wymieszaj wszystkie składniki z lodem w shakerze. Przecedzić i wlać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy wisienką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz