Cachaça - (czyt.kaszasa) jest wódką wyprodukawaną z trzciny cukrowej o zawartości alkoholu 37-48%. Popularna w Brazylii. Jej smak przypomina tequilę lub rum z nutką owocową.
Cachaça od rumu różni się samym procesem produkcji - używa się nie melasy, ale świeżego soku z trzciny cukrowej. Ponadto wódkę brazylijską od białych rumów różni także bardziej wytrawny delikatny smak i aromat. Narodowy trunek Brazylijczyków destyluje się w miedzianych alembikach lub aparatach kolumnowych. Może być rozlewana do butelek (jasna odmiana) lub dojrzewać po destylacji w drewnianych kadziach nawet przez kilka lat, co nadaje jej złocisty kolor.
W ciągu roku produkuje się 1,3 miliarda litrów tego napoju, z czego 1% jest eksportowany (głównie do Niemiec). Producenci cachaçy to między innymi Canario i Pitu.
Cachaça powstała - jak większość cudów kulinarnych - przez przypadek. Odkryli ją portugalscy osadnicy w brazylijskiej miejscowości Sao Vicente, którzy całą procedurę odkryli, gdy sfermentował im sok z trzciny cukrowej.
Najbardziej zatwardziali miłośnicy cachaçy piją ją schłodzoną, bez żadnych dodatków, z ewentulaną niewielką domieszką soku cytrynowego. Alkohol ten jest podstawowym składnikiem najbardziej popularnego brazylijskiego drinka o nazwie Caipirinha.
Przypis na caipirinhę
1 limonka
75 ml cachaçcy
3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej
pokruszony lód
Limonkę wyszorować, sparzyć, odciąć plasterek, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, wycisnąć, dodać cukier i dokładnie rozmieszać z sokiem z limonki. Następnie wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki. Wlać cachaçę, potrząsnąć. Podawać ze słomką, udekorowane plsterkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz