piątek, 23 września 2011

Winne napoje alkoholowe.

Historia wina sięga gór Kaukazu. Potem uprawą winorośli zajęli się mieszkańcy Azji Mniejszej, Grecji i Italii. Kolejne podboje imperium rzymskiego spowodowały, że ten trunek trafił na Półwysep Iberyjski, do Francji i północnej Afryki, a z czasem zyskał popularność dosłownie na całym świecie.

Najbardziej uznane marki wina mają swoje siedziby właśnie na ziemiach, które w dawnych czasach należały do państwa rzymskiego. Odmian i rodzajów wina są całe setki. Najczęściej dzieli się je na wina białe, czerwone i różowe. Jasny kolor białego wina to zasługa tanin i garbników, ponadto w trakcie fermentacji moszcz nie zawiera skórek i pestek owoców.

Wino czerwone z kolei produkowane jest z ciemnych winogron, które nadają charakterystyczny, głęboki kolor. Różowe wino również powstaje z ciemnych winogron, ale dalsza fermentacja odbywa się tak jak w przypadku wina białego, przez co trunek otrzymuje znacznie mniej barwnika i staje się różowy.

Zawartość cukru w winie decyduje o tym, czy określamy alkohol jako słodki, półsłodki, półwytrawny i wytrawny. Sama zawartość alkoholu w winie mieści się w granicach 8-14 procent, chociaż niektóre wina mają nawet 16 procent. Wino nasycone dwutlenkiem węgla to wino musujące. Dwutlenek może wytworzyć się podczas fermentacji albo zostać dodany sztucznie.



Najbardziej znanym takim winem jest szampan. Jeżeli zaś podczas produkcji wina dodano do niego mocniejszego alkoholu, powstaje wino wzmacniane, na przykład sherry, wermut, porto, madera.

Chociaż winem z definicji nazywany jest alkohol powstały w wyniku fermentacji soku z winogron,
znane są także wina wytwarzane z innych owoców, szczególnie w krajach, gdzie warunki pogodowe nie sprzyjają uprawie winorośli. Do produkcji używane są wtedy jabłka, porzeczki, jeżyny, agrest, śliwki.

Autor: Housecore Artykuł do pobrania z serwisu airstar.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz