Anyżówka - likier bezbarwny lub kolorowy (złotawy) o smaku i zapachu anyżu powinien zawierać 40% alkoholu. Może być mniej lub bardziej słodki z dodatkowymi nutami smakowymi np.cytryny, wanilii, jaśminu.
Nalewka anyżówka
Anyż gwiazdkowy (nie zwykły!) – 10 gwiazdek
skórka z połowy cytryny
5 goździków
150g miodu
1l wódki
2-3 l słój
Gwiazdki anyżu rozgniatamy w moździerzu i przesypujemy do słoja dodajemy goździki i umytą, pokrojoną na drobne kawałki skórkę z cytryny. Całość zalewamy dobrej jakości wódką i dodajemy miód. Mieszankę zamyka się szczelnie i pozostawia na okres 1 miesiąca, w tym czasie należy co kilka dni wstrząsać naczyniem. Po miesiącu przelewa się odcedzoną nalewkę do butelki i odstawia na min. kolejny miesiąc, jednak im dłużej stoi tym ma lepsze walory smakowe i zapachowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz