piątek, 30 września 2011

Orzechówka -coś na żołądek

Orzechówka - nalewka stosowana przeze mnie podczas problemów żołądkowych, bóli brzucha i innych dolegliwości układu pokarmowego. Sporządza się ją w lipcu, kiedy orzechy włoskie są jescze zielone.
Wymaga długiego leżakowania.





SKŁADNIKI:

10 młodych, zielonych orzechów w łupinach
1/2 litra dobrej jakości spirytusu
1/2 litra wódki 40 % lub szklanka spirytusu i szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
3 goździki
1 szklanka miodu
3 l słój, rękawiczki gumowe



PRZYGOTOWANIE:


Orzechy dobrze umyć i wytrzeć. Potraktować młotkiem (w rękawiczkach), żeby tylko pękły, ale się nie rozpadły. Wrzucamy do słoja z dodatkiem gożdzików. Zalewamy spirytusem, tak aby zakrył wszystkie orzechy. Odstawiamy na trzy tygodnie w ciemne miejsce od czasu do czasu poruszając słojem. Po tym czasie zlewamy i przepuszczamy przez gazę ciecz.   Z miodu i wódki zrobić syrop. W małym garnku podgrzać miód i gdy już płynie dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając, a gdy syrop ostygnie wymieszać z cieczą. Wszystko odstawiamy na kolejne dwa tygodnie(czasem poruszając słojem). Następnie rozlewamy orzechówkę do butelek i zostawiamy na 5 miesięcy, aby dobrze przeszła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz