sobota, 10 września 2011

Armagnac -winiak z winogron

Armagnac (armaniak) - jest wódką z winogron (winiak).  Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji. Sok z winogron zebranych w październiku fermentuje naturalnie, bez jakichkolwiek dodatków. Powstające wino jest kwaśne i niskoalkoholowe. Następnie podaje się procesowi pojedyńczej destylacji (52-60%). Destylat armagnac jest umieszczany w 400-litrowych dębowych beczkach. Beczki są składowane w winnicach o stałej temperaturze i wilgotności. Od tego momentu w winiaku zaczynają zachodzić procesy „dojrzewania”. Uwalnianie z beczek związków taninowych (garbnikowych) oraz aromatów i redukcja ilości alkoholu (o około pół procent rocznie). Winiak pozostaje w nowych beczkach, dopóki drewno nie zostanie odpowiednio rozpuszczone. Wtedy zostaje przeniesiony do starszych beczek, by uniknąć przejścia trunku nadmiernym zapachem drewna. Winiak nabiera pięknego bursztynowego koloru, który później przechodzi w mahoniowy zewirając aromaty wanilii, suszonej śliwki. Gdy czas leżakowania jest dostatecznie długi, rozpoczyna się mieszanie: łączenie winiaków o rozmaitym pochodzenia i wieku. Zawartość alkoholu (minimum 40%) może być osiągana przez stopniowe dodawanie mieszanki wody destylowanej z armaniakiem. Następnie przelewa się go do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz