Wiśniówka - Może by być wódka ( 40% alk.) lub nalewka o mniejszej zawartości w zależności od upodobania lub ilości spirytusu jakim dysponujemy. Jest jedną z najbardziej popularnych nalewek.
Przepis
1 kg wiśni
1l spirytusu dobrej jakości
40 dag cukru
1/2 litra przegotowanej wody
3l słój
przygotowanie
Wiśnie myjemy, drylujemy i wrzucamy do słoja. Zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na dwa tygodnie od czasu do czasu ruszając słojem. Po tym czasie płyn zlewamy z owoców do butelki. Owoce pozostawione w słoju zasypujemy cukrem i zalewamy jeszcze ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy.
Czekamy kolejne dwa tygodnie pamiętając o ruszaniu słojem. Po czasie cedzimy owoce przez lejek z gazą i łączymy z płynem z butelki. Całość mieszamy i rozlewamy do butelek na kilka miesięcy.
Im dłużej leży tym jest smaczniejsza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz