sobota, 8 października 2011

Gin - Angielska jałowcówka

Gin - jet to jałowcówka o zawartości 35 -40% alkoholu. Przez swój cierpki i gorzki smak jest najpopularniejszym dodatkiem do drinków. Uzyskiwany jako destylat zacieru z jagód jałowca z różnymi dodatkami np: kardamonu, kminku, anyżu, arcydzięgla, kolendry, skórki owoców cytrusowych, korzeni anżeliki, kory kasji, tataraku, nagietka, cynamonu, liści laurowych, migdałów, lukrecji. Receptura znana jest wyłącznie producentowi dla którego jest tajemnicą firmy. Destylat po rozcieńczeniu wodą nie wymaga długiego leżakowania.
Pochodzi z Holandii lecz najbardziej rozpowszechnił się w Anglii. Najpopularniejszym na świecie ginem jest oczywiście "Gordon's Gin”
Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini. Jest znakomitym aperitifem.


Gin z likierem wiśniowym i sokiem z cytryny  


20 ml ginu
20 ml likieru wiśniowego
20 ml soku z cytryny
lód do uzupełnienia

Sposób przyrządzenia:

Poszczególne składniki wlać do shakera i uzupełnić lodem. Wymieszać i  przez sitko rozlać do kieliszków przyozdobić plasterkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz