czwartek, 6 października 2011

Sangria -owocowa mieszanka

Sangria - napój alkoholowy, składający się z wina i wody, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego cukier, owoce i mocne alkohole. Wywodzący się z Hiszpanii. Z reguły jest koloru czerwonego, co w zasadzie z hiszpańskiego oznacza krwawienie, lecz może być inny - jaki nam wyjdzie.





                                                                                     
Składniki:
 
1 wino czerwone półsłodkie
1 duża Fanta lub Mirinda
30 ml. czegoś mocniejszego Winiak lub likier
1 pomarańcza
1 cytryna
2 jabłka
1/2 szkalnki cukru
lód w kostkach lub kruszony
 


Przygotowanie:
Do dużego dzbanka wrzucamy owoce: cytrusy kroimy w grube plastry i każdy plaster na 4 części, jabłka w kostkę. Zasypujemy cukrem (ok. 1 łyżki stołowej) i zalewamy 30ml winiaku lub innego alkoholu. Najlepiej jest wstawić to na godzinę do lodówki.
Owoce zalewamy schłodzonym winem i napojem gazowanym.
Całość dopełniamy lodem i wstawiamy do lodówki na godzinę.


Napój przygotowujemy rano lub 2 godz. przed imprezą. Nie może dojść do fermentacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz