
Wino czerwone z kolei produkowane jest z ciemnych winogron, które nadają charakterystyczny, głęboki kolor. Różowe wino również powstaje z ciemnych winogron, ale dalsza fermentacja odbywa się tak jak w przypadku wina białego, przez co trunek otrzymuje znacznie mniej barwnika i staje się różowy.
Zawartość cukru w winie decyduje o tym, czy określamy alkohol jako słodki, półsłodki, półwytrawny i wytrawny. Sama zawartość alkoholu w winie mieści się w granicach 8-14 procent, chociaż niektóre wina mają nawet 16 procent. Wino nasycone dwutlenkiem węgla to wino musujące. Dwutlenek może wytworzyć się podczas fermentacji albo zostać dodany sztucznie.
Najbardziej znanym takim winem jest szampan. Jeżeli zaś podczas produkcji wina dodano do niego mocniejszego alkoholu, powstaje wino wzmacniane, na przykład sherry, wermut, porto, madera.
Chociaż winem z definicji nazywany jest alkohol powstały w wyniku fermentacji soku z winogron,
znane są także wina wytwarzane z innych owoców, szczególnie w krajach, gdzie warunki pogodowe nie sprzyjają uprawie winorośli. Do produkcji używane są wtedy jabłka, porzeczki, jeżyny, agrest, śliwki.
Autor: Housecore Artykuł do pobrania z serwisu airstar.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz