Bulmers jest cydrem czyli inaczej jabłecznikiem uzyskiwanym z soku przefermentowanych jabłek bez dodatku cukru. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Irlandii, Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii i Litwie. Smakem przypominający niezbyt udane wino musujące o lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek.
Bulmers Original Irish Cider produkowany jest w Irlandii. Aby nie mylić go z angielskim cydrem o tej samej nazwie, poza granicami Irlandii sprzedawany jest pod nazwą Magners. .

Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu. Jego zaletą jest, że dobrze gasi pragnienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz