wtorek, 22 listopada 2011

Picie win w Polsce

Autor: ARReflectionWP


Ogromnie zagmatwaną umiejętnością, reprezentatywną przeważnie dla krajów, w których wino jest głównym trunkiem, jest degustacja win. Wymaga ona dużej wrażliwości, zwłaszcza posiadania wiedzy w kwestii odmiennych gatunków, szczepów gron, strategii sporządzania, itp. W naszym kraju tego typu tradycja zawitały już dość dawno temu w związku z tym możemy odnotować spotęgowanie zainteresowania winem zarówno w tym rozmiarze. Przy niewielkiej ilości praktyki można posiąść tę umiejętność, jakieś jej zasadnicze postępowania i móc w związku z tym poszaleć wśród przyjaciół. Pod spodem postaram się zaprezentować istotne rady dotyczące degustacji wina. Rozlewamy trunek do około 1/3 naczynia. Po pierwsze oczywiście kierujemy uwagę na to, czy nawierzchnia jest lśniąca, wino klarowne. W szkle nie powinny się usytuować żadne brud. Po pewnym czasie wart podkreślenia jest czyn, zamieszanie maleńko naczyniem, aby dostrzec, w jaki sposób wino urządza się na ścianach. Co podstawowego wypada znać o odcieniach wina? Wino jasno czerwone czy też też purpurowe to wino bardzo młode; wiśniowe przeznacza się już do spożycia. Jeżeli tymczasem znajdą się już brunatne połyski wino jest gotowe. Bardzo ciemne, brunatne tymczasem to wino wysokie, dojrzałe, o ile rzecz jasna było przeznaczone do długiego czasu dochodzenia. Kolor przejrzysty, niezwykle jasny uwidocznia wino początkujące. Lekko zielony kolor oznacza wysoką kwasowatość, kolejno jasno żółty symbolizuje wino w ostatecznej fazie dojrzałości, a ciemno żółty wino starsze. Z pewnością o wiele większą ilość czasu zaprząta przyswojenie wiedzy odnośnie rozróżnienia lokalnego indywidualnych win, a także szczepów winogron. Wypada mieć pojęcie czym charakteryzują się wina węgierskie, wina hiszpańskie. Na domiar tego także wszelka odrębna winnica w każdym regionie ma własne reprezentatywne przymioty, które wpływają na stan wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz