Cytrynówka - może być wódka lub nalewka.. Ja jestem zwolennikiem wódki, świetnie nadaje się na imprezy. Dobrze sprawdza się jako składnik do różnych drinków. Nie można z nią przesadzać, bo mino orzeźwiającego smaku potrafi mocno pójść w nogi.
Przepis
8 cytryn
1szklanka cukru
1szkalnka miodu
1,30 przegotowanej i ostudzonej wody
1l spirytusu dobrej jakości
3l słój
Sparzamy cytryny, kroimy na pół odkrajając dupki włożyć do słoja i zalać spirytusem. W pozostałej wodze, gdy jest jeszcze mocno ciepła (ok.l,3 l) rozpuścić miód i cukier. Letnią wlać do słoja. Wymieszać i pozostawić na 2 dni,. pamiętając o potrząsaniu słojem minimum raz dzienne. Po 2 dniach wyciskamy cytryny i przez lejek z gazą przecedzamy wódkę rozlewając do butelek. Po 2 tygodniach (im dłużej tym lepiej) można ją podawać.
Najlepiej po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz